Tommi Hoikkala & Petri Paju: Apina pulpetissa: Ysiluokan yhteisöllisyys




Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 246 s.


M
itä kaikkea ysiluokalla vuodessa tapahtuu? Tutkijapari Angst B ja Lintsari soluttautui osaksi eteläsuomalaista 9C-luokkaa lukuvuoden ajaksi: istui pulpetissa, kärvisteli kokeissa, osallistui liikuntapäiviin ja retkille sekä vietti mopojuhlaa, vappunaamiaisia ja ysijuhlaa.

Apina pulpetissa kertoo, mitä tutkijat näkivät, kuulivat ja kokivat. He pääsivät katsomaan läheltä oppilasarjen pieniä ja isoja asioita. Mitä luokkahenki tarkoittaa, ja mistä se syntyy? Mitä työrauha on, ja miten se muotoutuu? Miten elämä koulussa ja sen ulkopuolella lomittuvat toisiinsa?

Luokan sisäiset jaot ja ryhmittymät sekä näiden keskinäinen tasapaino piirtyvät esille tarkasti: on viihdelinjalaiset ja opiskelulinjalaiset, yyberjengi, hikkeryhmä, pölisijät ja ryhmärämä II. Angst B:n ja Lintsarin sekä muiden ysiluokkalaisten lisäksi asioista puhuvat opettajat ja vanhemmat.

Teoksessa myös takapenkin ääni kantautuu suomalaisia nuoria ja kouluhyvinvointia koskevaan keskusteluun. Apina pulpetissa on kiinnostavaa luettavaa niin opettajille ja opettajiksi opiskeleville kuin oppilaille, vanhemmille, nuorisotyöntekijöille, päättäjille ja tutkijoillekin.

Oma arvioni: En yleensä bloggaa työni tai tutkimukseni vuoksi lukemastani kirjallisuudesta. Mutta tämä kirja olkoon yksi harvoista poikkeuksista. Olen lukenut tätä kirjaa useaan otteeseen, ja nyt luin sen jälleen kokonaan. Tämä kirja on oivallinen esimerkki siitä, että tutkimuksestakin voi kirjoittaa todella kiinnostavasti. Tätä kirjaa lukiessa ei voinut olla välillä hymähtelemättä, kun mieleen muistui episodeja ja ihmisiä omalta yläasteajalta

Suosittelen tätä elämänmakuista ja hauskaakin kirjaa etenkin kaikille yläkoululaisten vanhemmille ja nuorten kanssa työskenteleville.  Entä, kuka mahtaa olla tuo apina pulpetissa. No, lukemalla sekin selviää.