Jari Vainio: Viidakkotohtori – Dokoto Jalin päiväkirjat 1987–1993


Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 251 s.

V

iidakkotohtori Jari Vainion päiväkirjamerkinnät yli kuuden vuoden ajalta vievät lukijan mennessään kuin krokotiili uhrinsa Luangwajoen syvyyksiin. Vainio kuvaa erittäin henkilökohtaisesti, millaista on työskentely alkeellisissa olosuhteissa Sambian maaseudulla. Koska tapahtumat sijoittuvat pitkälle ajalle, lukija saa hyvän kuvan myös siitä, miten nuori lääkäri kehittyy tehtäviensä mittaiseksi, paikallisten kunnioittamaksi Dokoto Jaliksi.

Koettelemuksia riittää: sotaa, sairauksia ja eläinten aiheuttamia ongelmia. Vainio saa itsekin osansa mm. malariasta ja skorpioneista. Korruptio ja avustajien sinisilmäisyys saavat välillä lääkärin raivon valtaan. Viidakkotohtori on silti samalla myös Vainion lempeä rakkaudentunnustus Afrikan ihmisille ja luonnolle.

Hieno, ravisteleva kirja toisenlaisesta maailmasta.

Oma arvioni: Lukijansa tiukasti otteessaan pitävä kirja, josta ei tapahtumia ja yllätyksellisiä käänteitä puutu. Tätä teosta lukiessa moni asia hämmästyttää ja kummastuttaa länsimaiseen elämänmenoon ja lääketieteeseen tottunutta ihmistä. Salolaislähtöisen katastrofilääkäri Jari Vainion kokemuksiin perustuva kirja on samanaikaisesti sekä uskomaton että uskottava. Tätä kirjaa lukiessa mietin useaan otteeseen, että onneksi en elä Afrikassa… Pahinta ei välttämättä olisi se kuumuus ja kuivuus, vaan ne kaiken maailman pienet ja vähän isommatkin ötökät torakoista, skorpioneihin ja kobrista krokotiileihin. Kotimaiset hyttysetkin kun ovat itselleni riittävän harmillisia – punkeista nyt puhumattakaan.

Viidakkotohtori tarjosi kiinnostavia tietoja erilaisissa oloissa elämisestä ja sairauksien hoitamisesta haastavissa olosuhteissa. Jos tällaiset aiheet kiinnostavat, ei tätä kaunistelemattoman rehellistä mutta samalla lämminhenkistä päiväkirjamuotoista kirjaa  kannata jättää lukematta.