Jenni Kallio: Opettamisen vallankumous – Opettajasta elinikäisen oppimisen valmentajaksi


Kustantaja: Tietosanoma
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 223 s.

M

iten vastata suomalaisen koulun muutostarpeeseen? Miten luoda iloa ja intoa oppimiseen? Millaiset ovat opettajan ja oppilaan uudet roolit? Mikä on merkityksellistä alati muuttuvassa maailmassa?

Opetuksen painopiste siirtyy elinikäisen oppimisen asenteen kehittämiseen, mikä korostuu syksyllä 2016 käyttöön otettavassa uudessa opetussuunnitelmassa. Yhä tärkeämmäksi tulee ohjata oppilasta oman potentiaalinsa ja oppimisen ilon löytämiseen sekä oman elämänsä aktiiviseen johtamiseen.

Opettamisen vallankumous tarjoaa opettajille ja kasvattajille uuden ja innostavan lähestymistavan opettamiseen: valmentavan työotteen. Sen avulla kasvatetaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, osallisuuteen, aktiiviseen omasta elämästä vastuun ottamiseen ja elinikäisen oppimisen aatteeseen. Valmentavan työotteen keskiössä ovat yhteisöllisyys, voimaannuttavat kohtaamiset, luovuuden herätteleminen, omien vahvuuksien kautta toimiminen sekä psykologisen pääoman eli itseluottamuksen, toivon, optimismin ja sinnikkyyden kasvattaminen.

Kirja on tarpeellinen apuväline ja inspiroiva uusien ajatusten herättelijä opettajille, rehtoreille, koulun ja työyhteisön kehittäjille, kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville sekä vanhemmille.

Oma arvioni: Olipa mielenkiintoista tutustua kirjan kautta valmentavaan työotteeseen – ja itse asiassa huomata soveltavansa tämän toimintatavan keskeisiä periaatteita omassa työssään miettimättä asiaa kuitenkaan sen enempää. Onhan se totta, että opettajan rooli on muuttunut ja muuttumassa edelleen entistä enemmän tiedon jakajasta oppimisen ohjaajaksi – miksei siis myös oppijoiden valmentajaksi. Kirja ravistelee perinteisiä käsityksiä opettamisesta innostavasti ja konkreettisin esimerkein.

Keskeistä valmentavassa työotteessa on oppijan yksilöllisyyden kunnioittaminen, vahvuuksiin keskittyminen ja aktiivisen ja itselle merkityksellisen toiminnan mahdollistaminen. Hyviä elementtejä myös elämässä yleensä, ei vain koulussa.

Jenni Kallion teos on erinomaista luettavaa kaikille sellaisille opettajille, jotka kaipaavat työhönsä uusia ideoita ja omaavat elinikäisen oppimisen asenteen. Suosittelen kirjaa lämpimästi oikeastaan kaikille ihmistyötä tekeville. Se tarjoaa meille paljon pohdittavaa ja saa lukijan ymmärtämään paremmin esimerkiksi  arvostavan kohtaamisen ja läsnä olevan kuuntelemisen merkitystä – ainakin toivottavasti.