Anne B. Ragde: Aion tehdä sinut onnelliseksi

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2013
Norjankielinen alkuteos: Jeg skal gjøre deg så lykkelig (2011)
Suomentanut: Katriina Huttunen
Sivumäärä: 289 s.



Värikäs lukuromaani katkeransuloiselta 1960-luvulta, ajalta jolloin koti oli naisen valtakunta – ja vaihtoehdot vähäisiä.



Trondheimilaisen kerrostalon A-rapun rouvilla on yhteinen vihollinen: neljännen kerroksen Peggy-Anita Foss, joka siivoaa perjantaisin alasti ja ostaa arkenakin valmista leipää. Mutta yhdessä suhteessa Fossin hempukka on samanlainen kuin muutkin rouvat: kukaan heistä ei käy töissä kodin ulkopuolella. Puuhaa riittää kuitenkin ilmankin. Pölynimurin ja pakastimen kaltaiset uusmuotoiset keksinnöt tuntuvat vain lisäävän perheenäidin työtaakkaa. Vaan onko säntillinen taloudenpito sittenkään onnen tae.

Oma arvioni: Ragden kirja on hyvä ajankuvaus 1960-luvun Norjasta. Siinä kerrostaloelämää kuvataan kotiäitien ja kotonaan töitä tekevien naisten silmin. Kodin puhtaus on tärkeää ja ruoan on oltava valmiina pöydässä tiettyyn aikaan. Odotin romaanin henkilöhahmoilta hieman enemmän omaperäisyyttä ja syvyyttä, mutta kirjassa keskityttiin arkisten kotiaskareiden kuvaamiseen jopa liiankin tarkasti. Tupakkaa poltettiin ketjussa ja ihan kaikissa tilanteissa. Onneksi kirjan sivuilta ei sentään välittynyt tupakanhaju suoraan lukijan nenään…

Ihan mukava lukuromaani ”helppoa” luettavaa hakeville.