Mari Jungstedt: Saaren varjoissa

Otava, 2008

Kesähelteet ovat vallanneet Gotlannin varhain. Ilma väreilee auringossa ja Itämeri kimaltaa kutsuvan sinisenä. Kaksitoistavuotias Agnes ja pikkusisko Sofie ovat saaneet luvan käydä aamu-uinnilla. Matkalla rannalle he päättävät poiketa katsomaan hevosia. Mutta lempihevonen Pontus on kateissa, ja lapset kiipeävät huolestuneina hakaan. Näky ei rauhoita heitä lainkaan: Pontuksella ei ole enää päätä.

Karmiva löytö saa komisario  Anders Knutasin ymmälleen. Kuka haluaisi satuttaa viatonta ponia? Samaan aikaan löydetään murhattuna nuori hollantilainen opiskelija, joka on osallistunut arkeologisiin kaivauksiin vanhassa viikinkisatamassa. Jäljet naisen ruumiissa viittaavat kammottaviin rituaaleihin. Kun rakennuslautakunnan puheenjohtajan luo ilmestyy seivästetty hevosen pää, Knutas on varma, että joku tai jotkut ovat menneet uskonnonharjoittamisessaan liian pitkälle.


Tv-toimittaja Johan Berg on muttanut Gotlantiin Emma Winarvenin perässä ja tekee juttua lasten paljastamasta hevosrikoksesta. Vaikka Johanin ja Emman suhde on läheisempi kuin koskaan, ei Emma niin vain luovu itsenäisyydestään. Ja se jos mikä kiusaa Johania.

Oma arvioni: Taattua jännitystä Jungstedtin tapaan - jälleen kerran.