Lisa Genova: Puolinainen



WSOY, 2012


Nyt on kiire, ei ehdi selittää pojalle Maan vetovoimaa, murot mahaan ennen kuin ne pehmenevät, sitten töihin, pianotunnille, koululle puhutteluun, vain yksi soitto kännykällä ennen kuin liikennevalot vaihtuvat... sitten auto törmää - ja kuuluu enää sateen rapina.



Sarah saa aivovamman, joka vie häneltä tietoisuuden kaikesta, mitä kehon vasemmalla puolella tapahtuu. Hän ei huomaa kätensä heiluvan holtittomasti tai tulleen vyötetyksi housuihin. Hän voi siis yhtä hyvin vetää henkeä sisään ennen kuin puhaltaa sen ulos. Tässä kunnossa ei pidetä kahta palaveria yhtä aikaa vaan opetellaan elämän perusasioita uudelleen.

Puolinainen on julman mutta vapauttavan naurun lahjoittava romaani kohtalosta, jota kukaan ei halua mutta joka koituukin pelastukseksi. Edelleen Alicen mieleenpainuvalla tyylillä ja lääketieteellisellä uskottavuudella se kertoo elämän mielekkyyden löytämisestä sieltä, minne se eräänä kiireisenä aamuna unohtui.


Oma arvioni: Koskettava ja ajatuksia herättävä kirja elämän arvaamattomuudesta ja toivon säilyttämisen tärkeydestä. Suosittelen.