Stephen King: Kirjoittamisesta. Muistelma leipätyöstä

Tammi, 2000


Miten tullaan sellaiseksi menestyskirjailijaksi kuin Stephen King? Miten hän sen oikein tekee?


”Kun minulta kysytään ”menestykseni” salaisuutta (järjetön ajatus, jolta en kuitenkaan pääse karkuun) vastaan usein että niitä on kaksi: olen pysynyt terveenä ja olen pysynyt naimisissa. Se on hyvä vastaus, koska sillä pääsee kysymyksestä eroon ja koska siinä on mukana myös totuuden siemen.”


”Jos sinulla ei ole aikaa lukea, sinulla ei ole aikaa eikä työkaluja kirjoittaa.”


Tämä kirja antaa kenties muutamia muitakin vastauksia. King on kirjoittanut persoonallisen ja rohkaisevan oppaan kirjailijaksi aikoville. Hän kertoo, mitkä ovat kirjailijan työkalut, miten ne hankitaan ja miten ne pysyvät kunnossa. Hän tarjoaa hyödyllisiä neuvoja kielioppiseikoista ja tarinan kuljetuksesta, kirjailijan työtavoista ja kustantajan lähestymisestä. Riemastuttavan havainnolliset esimerkit ovat enimmäkseen hänen omasta tuotannostaan. 



King kertoo myös, miten hänestä tuli se mikä hän on. Mukana on välähdyksiä hänen rosoisista lapsuus- ja nuoruusvuosistaan, joiden maailma oli toisinaan kuin suoraan hänen romaaneistaan, ja kiviseltä tieltä kirjailijaksi ja kirjailijana. Ja kirja huipentuu kerta kaikkiaan koskettavaan kuvaukseen siitä, miten Kingin voittamaton tarve kirjoittaa kannusti häntä paranemaan vakavasta onnettomuudesta ja palautti hänet elämään. 



Oma arvioni: Olen aina ollut sitä mieltä, että lukeminen kannattaa, sillä se antaa eväitä myös kirjoittamiseen. Tämä oivallinen opus kuuluisan kauhukirjailijan kynästä osoitti oletukseni oikeaksi. Kirja on kiehtova sekoitus kirjoitusopasta ja elämäkertaa. Suositellen sitä lämpimästi kaikille kirjailijaksi haluaville, mutta on sillä toki paljon annettavaa niillekin, jotka ovat tekstejään jo julkaisseet.