Amity Gaige: Schroder

Schildts & Söderströms, 2014


Erik Schroder kirjoittaa tutkintavankeudesta kirjettä entiselle puolisolleen Lauralle. Hän yrittää selittää, miksi selityksittä otti ja lähti yhdeksänvuotiaan tyttärensä Meadown kanssa päämäärättömälle autoretkelle, jonka seurauksena hänet onetsintäkuulutettu useissa eri osavaltioissa.

 Mihin he päätyivät, mitä he tekivät? Oliko se kidnappaus, kuten polii si asian näkee, vai oliko teko rakkauden ja pakon sanelema, kuten Eric ajattelee? Ja miksi Laura on kaikki nämä vuodet luullut olleensa naimisissa amerikkalaisen Eric Kennedyn, eikä Itä-Saksasta paenneen Erik Schroderin kanssa?

Oma arvioni: Schroderin selittelevästä kirjeestä kasvaa vähä vähältä apologia, elämänmittaisen valheen myöntävä anteeksipyyntö ja sydänjuuria myöten ravisteleva tunnustus. Romaani on eleginen tarina rakkaudesta, eroamisesta ja erossaolon kivusta, valheista ja niille rakentuneesta minuudesta. Mitä jää jäljelle, kun petos on paljastunut? Mikä on kaiken jälkeen totta? Kirja, joka pitää tiukasti otteessaan loppuun asti.