Albert Espinosa: Keltainen maailma

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2014
Espanjankielinen alkuteos: El mundo amarillo
Suomentanut: Taina Helkamo
Sivumäärä: 192 s.

"Älä pelkää olla ihminen, joksi olet muuttunut."

A
lbert Espinosa sairasti nuorena syöpää kymmenen vuoden ajan. Häneltä amputoitiin toinen jalka sekä poistettiin toinen keuhko ja pala maksaa. Koettelemuksistaan huolimatta hän painottaa, että kaikenlaiset menetykset ovat vain hyvästä. Sairauden voittaminen vaati voimia ja elämäntahtoa, ja oivallukset, jotka syntyivät sairaana ollessa, ovat olleet hänelle hyödyksi jokapäiväisessä elämässä.

Keltainen maailma opettaa paitsi myönteistä ajattelua myös tunnistamaan ”keltaiset”, jotka ilmaantuvat elämään yhtäkkiä ja muuttavat sen suuntaa pelkällä keskustelulla. Keltaiset ovat ihmisiä, jotka antavat elämälle tarkoituksen ja auttavat vaikeuksien yli. He eivät ole rakkaitamme tai ystäviämme vaan jotain siltä väliltä.

Oma arvioni: Keltainen maailma on aidosti koskettava puheenvuoro vakavasta aiheesta. Se on tarina elämästä, kuolemasta ja unelmien voimasta. Kirjan sävy on varsin lämminhenkinen – keltainen kuin aurinko. Vaikka kaikki kirjassa kerrottu ei välttämättä totta olekaan, kuten vaikkapa se, että kivut olisivat ajatuksen voimalla hallittavissa, on kirjassa silti paljon ainesta, jota kannattaa pohtia. Esimerkiksi oman elämänsä ”keltaisten” miettiminen on varsin kiinnostavaa. Vaikka kirjan sivumäärä ei suuri olekaan, kirjan sanoma on. Elämäntaito-oppaaksi en kirjaa kuitenkaan luokittelisi, kuten ei kirjailija itsekään. Mutta kysymyksessä on kirja, jonka parissa ainakin minun oli vaikea olla miettimättä syvällisiä ja vaikeitakin asioita. Mutta tein tämän ”syväsukelluksen” ennen kaikkea elämänilolla.

Kirjaa lukiessani mietin myös moneen kertaan, että jotain kovin tutun tuntuista tässä tarinassa on, ja selvisihän se syykin lopulta, Espinosa on käsikirjoittanut draamasarjan Sairaan kaunis elämä, joka esitettiin Teemalla syksyllä 2012. Pidin tästä erilaisesta sairaalasarjasta nimenomaan sen elämänmakuisuuden vuoksi.