Mari Pyy: Paperiton

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 240 s.


P
aperiton on espoolaisen Mari Pyyn toinen jännitysromaani, jossa hän jatkaa esikoiskirjastaan "Kadonnut" (2013) tuttujen maahanmuuttoteemojen käsittelyä. Pyy on aiemmin työskennellyt turvapaikanhakijoiden vastaanottotyössä ja saanut näin eturivin paikan tarkasteltaessa suomalaista maahanmuuttosysteemiä.

Sosiaalityöntekijä Inka Uusimaa on aloittanut ministeriössä työt ihmiskaupan uhrien suojelemiseksi. mutta työskentelee päivätyönsä ohella vapaaehtoisena paperittomien maahanmuuttajien terveysasemalla, Universal Clinicillä. Vaikka Inka epäilee, ettei työnantaja katso osin huumeiden ja prostituution ympärillä pyörivää sivutyötä kovin kauan sormiensa läpi, painaa usko ihmisarvoon enemmän. Rauhallisen asuinalueen ytimessä sijaitsevan terveysaseman tiloista löytyy kuollut asiakas pari päivää ennen kaupunginvaltuuston kokousta, jossa päätetään kiistanalaisen klinikan toiminnan jatkosta. Inka sekaantuu tahtomattaan asiakkaan kuolemantapauksen selvittelyyn piilottaessaan paperittoman naisen asuntoonsa ja selvittäessään klinikan varastosta kadonneiden lääkkeiden kohtaloa.

Mikä rooli on maahanmuuttokriittisen puolueen valtuutetulla Seppo Savolaisella? Entä mitä löytyy valokuvista, joita terveys-aseman toimintaa vastustavat naapurit jakavat Instagram -palvelussa? Miksi klinikan työntekijät eivät halua selvittää kuolleen asiakkaan kohtaloa vaan keskittyvät ainoastaan taisteluun klinikan toiminnan jatkosta? Yhdessä Vihreiden valtuutetun Jenni Suomisen kanssa Inka ajautuu tilanteeseen, jossa puolensa pitäminen voi koitua kohtalokkaaksi.

Oma arvioni: Pyyn jännitysromaani on teemoiltaan todella ajankohtainen. Keskiössä ovat paperittomat maahanmuuttajat ja ihmiskauppa. Kerronta on varsin korutonta ja siksi myös todentuntuista. Pidin kirjasta ja suosittelen sitä siitä riippumatta, millaisia ajatuksia ja tunteita maahanmuuttajat sinussa herättävät.