Minna Martin, Maila Seppä, Päivi Lehtinen & Tiina Törö: Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena

Kustantaja: Mediapinta
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 294 s.



K
irjan lähestymistapa on psykofyysinen. Tällä tarkoitetaan mielen ja ruumiin vuorovaikutusta, kumpaankin suuntaan. Kirjan kokonaisvaltaista teoreettista hengityksen kuvausta täydentää kirjoittajien pitkäaikainen kokemus hengityksen kautta oireilevien parissa.

Kirjassa kuvattu psykofyysinen hengitysterapia koostuu lukuisista toisiinsa kietoutuvista näkökulmista. Perustana on tieto hengityksen säätelystä sekä tasapainoisen hengityksen merkityksestä fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille. Tähän liitetään ymmärrys varhaisen vuorovaikutuksen ja neurobiologian merkityksestä hengitystapojen oppimisessa ja stressinsäätelyjärjestelmän kehittymisessä. Kirjoittajat kuvaavat omia tapojaan soveltaa hengitysterapiaa erilaisten potilasryhmien auttamiseksi. Kirjassa kuvataan myös teoriaan ja kokemukseen perustuvia hengitysharjoituksia.

Kirja on tarkoitettu perus- ja täydennyskoulutusmateriaaliksi erityisesti terveydenhuollon ja psykoterapiatyön ammattihenkilöille. Pääkohderyhmänä ovat toiminnallisten hengityshäiriöiden, jännitys- tai stressioireista kärsivien potilaiden auttajat. Hengityselinsairauksista ja muista somaattisista sairauksista kärsivien potilaiden hoitajat sekä synnyttäjiä auttavat kätilöt ja lääkärit voivat saada kirjasta uusia ajattelu- ja toimintatapoja työhönsä. Terveydenhuollossa lähes jokainen työntekijä kohtaa sairastamiseen liittyvän ahdistuksen valtaamia ja kivuliaita toimenpiteitä läpikäymään joutuvia potilaita. Kirja antaa uusia näkökulmia heidän rauhoittamiseen. Kirjasta on apua lääkäreille sairauksien diagnostiikkaan, myös muut terveydenhuollon ammattilaiset hyötyvät epätasapainoiseen hengitykseen liittyvästä pykofysiologisesta tiedosta. Kirja soveltuu ihmissuhdetyötä tekeville sekä esimerkiksi muusikoiden ja laulajien opettajille ja liikuntaa ohjaaville ammattilaisille. Näiden ryhmien lisäksi kuka tahansa hengityksestä ja vuorovaikutuksesta kiinnostunut voi saada kirjasta työkaluja itsensä auttamiseen.

Oma arvioni: Kokonaisvaltainen ja monipuolinen teos, jota voi suositella lämpimästi kaikille hengityksestä kiinnostuneille aiemmista tiedoista riippumatta.