Siirry pääsisältöön

Veera Vaahtera: Sattumalta sinun

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 250 s.


K
olmikymppinen Karoliina on koko elämänsä ollut huolissaan jostain. Nyt hänellä on kuitenkin yksi murhe vähemmän: eläkevirkahaaveen toteutuminen on lähempänä kuin koskaan, sillä Karoliina on saanut työpaikan yliopistolta.

Mutta sitä mukaan kuin projektityö filosofian laitoksella etenevät, stressinaiheet ennemmin lisääntyvät kuin vähenevät. Mitä tehdä kun laitoksen esimies on kiinnostuneempi huonekasveista kuin oppiaineensa tuottavuudesta ja opettajat pelaavat shakkia tietokonetta vastaan sen sijaan että antaisivat ohjausta opiskelijoille?

Entä miten suhtautua entiseen poikaystävään, joka alkaa notkua yliopiston ruokalassa ja käyttäytyy yhtäkkiä niin kuin eroa ei olisi koskaan tapahtunutkaan? Auttaako murehtiminen vai pitäisikö vain luottaa siihen, että kaikki järjestyy? Niin tuntuu tekevän siviilipalvelusmies Matias, jonka raivostuttavan rennossa olemuksessa on jotain turhankin kiehtovaa.

Oma arvioni: Veera Vaahteran kolmas romaani on hauskan kepeä kuvaus ihmissuhteiden oikullisuudesta ja työelämän koukeroista yliopistomaailmassa. Se on myös tarina siitä, mitä tapahtuu, jos uskaltautuu antautua sattuman vietäväksi.

Hyvä kirja helppoa luettavaa etsiville.


Kommentit

  1. En ollut ennen törmännyt Veera Vaahteraan, menee ehdottomasti lukulistalle. Sinne tuntuu päätyvän myös uskomattoman moni muu arvioimasi kirja täältä blogista (johon törmäsin ihan vasta aloitettuani löytäretken kirjablogien maailmaan). En edes uskalla selata blogia kovin pitkälle eteenpäin - kirjahyllyni lukemattomien kirjojen hylly notkuu nykyiselläänkin ylitäynnä :D.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa, että "eksyit" blogiini, On hienoa, jos löydät täältä lukuvinkkejä. Sinunkin blogisi vaikuttaa kiinnostavalta. Kirjoittaminen kun on lukemisen ohella toinen intohimoni.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tommi Kovanen & Jenny Rostain: Kuolemanlaakso

"Pienenä poikana jäällä kuulin tarinan miehestä, jota oli taklattu selkään. Mies oli muuttunut sen seurauksena, kadonnut täysin koko kuvasta. Puhuttiin, että nykyään hän kulki kuin elävä kuollut, ilman valoa silmissään. Ja tuota taklausta ja sen seurauksia alettiin kutsua kuolemanlaaksoksi.” – Tommi Kovanen
26. tammikuuta 2013 Rauman Lukon puolustajalla Tommi Kovasella on edessä peli Bluesia vastaan. Ottelun pitäisi olla aivan tavallinen, samanlainen kuin yli 500 kertaa aiemmin Kovasen liigauran aikana. Kovanen kuitenkin taklataan rajusti takaapäin, eikä mikään ole sen jälkeen kuten ennen.
Seuraamuksia tästä taklauksesta ei tule muille kuin Kovaselle: hänellä diagnosoidaan aivovamma, joka pakottaa hänet lopettamaan uransa. Kukaan ei ota vastuuta tapahtuneesta, ja Kovasta kehotetaan olemaan asiasta hiljaa. Vamman seurauksena Kovasen tunteet alkavat kadota, ja väsymys tuntuu lamaannuttavalta. Lehdistölle ja läheisille hän uskottelee kaiken olevan hyvin – mutta hänen elämänsä hajoamin…

Pirjo Maijala: Terveyskeskusosasto

"Se on minun
tuo tuolla, joka makaa
jota te käännätte ja väännätte

tuskailette
riesa, vaiva, ei osaa itse vessaan
puhumattakaan muusta
edes ruokailusta.

Se on minun
jolle te äyskitte ja tiuskitte
turhautuneena ja väsyneenä
pudotatte sängystä
annatte vääriä lääkkeitä.

Se on minun
jonka sydämen särjette harva se päivä
se ymmärtää kaiken
vaikka ei kuule tai näe.

Se on minun
jonka te jätätte tuntikausiksi yksin huoneeseen
yön pimeään

otatte kellon, että se ei häiritse kahvitaukoanne
nyrpistätte nenää, kun pesette tai vaihdatte vaippoja aamulla
käännytte pois.

Se on minun."

Oma arvioni: Pirjo Maijalan terveyskeskuksen vuodeosastolle sijoittuvissa runoissa puhutaan suoraan ja kaunistelematta siitä todellisuudesta, jossa monet sairaat vanhukset joutuvat elämänsä loppuaikoja viettämään ja kiireen uuvuttamat hoitajat työtään tekemään. Runot herättivät myös henkilökohtaisia muistoja ajalta, jonka jouduin vuodeosastolla mummojen keskellä viettämään. Voi, kuinka vihasinkaan niitä ylisuu…

Heini Saraste & Kalle Könkkölä: Voihan vammainen – Lasten kuvasanakirja vammaisuudesta

Miksi opaskoiraa ei saa silittää?Kuinka nopeasti sähköpyörätuolilla pääsee?Mikä on pimeä huone? Mitä apua kellosta on ruokalajien valinnassa?

Lasten kuvasanakirja vammaisuudesta on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietää enemmän vammaisten ihmisten elämästä. Kirjassa seikkailevat kaverukset Myrsky, Kalle, Siiri, Jaakob ja Leila. Osa lapsista on vammaisia, osa ei. Heille kaikille sattuu ja tapahtuu!
Oma arvioni: Tämän varsin odotetun kirjan idea on suorastaan loistava ja kuvitus mitä mainioin; värikäs, oivaltava ja sopivan humoristinen. Koska kirja on tehty yhdessä Kynnys ry:n kanssa ja sen toimituskuntaan on kuulunut myös muiden vammaisjärjestöjen edustajia, odotukset varsinkin tiedollisen sisällön oikeellisuuden suhteen olivat korkealla.
Vihdoinkin olemme siis saaneet suomalaisen lapsille suunnatun kirjan, jonka kanssa päiväkoti-ikäisten ja alkuopetuksessa olevien lasten kanssa on hyvä lähestyä erilaisuutta – ennakkoluulottomasti ja ilman turhia pelkoja. Lapsethan ovat yleensä luonn…