Marissa Jaakola & Ari Väntänen: Takaisin valoon

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 280 s.

Siepatun suomalaisnaisen hätkähdyttävä selviytymistarina

Miten selviytyä kuukausien ajan kaapattuna vieraassa maassa vailla passia, rahaa ja terveydenhuoltoa? Marissa Jaakolalle tämä painajainen oli todellista, kun hänet vuonna 2007 Siepattiin työmatkan aikana Tunisiaan. Tositarina nuoren naisen kamppailusta osoittaa, että uskolla, sitkeydellä ja hyvien ihmisten avulla voi synkiltäkin poluilta löytää tiensä takaisin elämään - takaisin valoon.

Oma arvioni: Marissa Jaakolan kokemuksista kuullessani tunnustan miettineeni, miten tällainen on mahdollista Suomessa. Nyt kirjan luettuani on valitettavasti myönnettävä, että missä tahansa voi tapahtua mitä vain. 

Takaisin valoon on paitsi järkyttävä tositarina ihmiskaappausten pimeästä maailmasta ja ihmisen pahuudesta niin myös uskomaton kertomus siitä, kuinka painajaisia pahemmistakin kokemuksista on mahdollista selvitä. Kirja kuvaa koskettavasti sitä, kuinka riistetty ihmisyys ja rikottu minuus on koottava uudelleen pieni pala kerrallaan. On yritettävä luottaa siihen, että toivoa on niin kauan kuin on elämää. Kaikkein karmaisevinta tarinassa on, ettei se ole kirjoittajien mielikuvituksen tuotetta. Järkyttävyydessään kirja voittaa kehnommat dekkarit mennen tullen. Surullisinta oli mielestäni se, että Jaakola kertoo menettäneensä luottamuksensa suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan ja oikeusvaltioon. Hänen kokemustensa valossa näkemys on täysin ymmärrettävä. Jos uhri kokee olevansa syyllinen, on järjestelmässä kyllä jotakin pahasti pielessä. 

Kirjaa voi suositella lukijoille, jotka eivät ihan pienestä hätkähdä. 

P.S. Samaan aikaan kirjan kanssa on julkaistu myös samanniminen Arto Halosen ohjaama dokumenttielokuva.