Johanna Catani & Lari Mäkelä (toim.): Toinen tuntematon

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 376 s.

Millaisia tarinoita Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan naishahmojen taakse voisi kätkeytyä? Tähän vastaa 22 kirjailijaa, kukin omalla novellillaan. 

Kuinka kotirintama pärjää ankarina sotavuosina miesten ollessa rintamalla? Mitä Paloaukean lotta näkee luutnantti Lammiossa? Miten toivutaan Vuorelan kotona, kun Kariluodon kirjoittama kaatumisviesti saapuu? Mitä kerrottavaa on Sirkalla, Kariluodon kirjeitä lukevalla rakastetulla? Ja mitä Petroskoin Veeruska todella ajattelee suomalaisista miehittäjistä kuten Hietasesta, joka tuo lapsille leipää ja Vanhalasta joka hihittelee ja soittaa levyjä? Millainen ihminen on puolestaan Lyyti Rokka ja miten hän ottaa vastaan "mukuloit laskemaan" saapuvan haavoittuneen Antin?

Oma arvioni: Tämä novellikokoelma antaa äänen sotiemme tuntemattomille sankarinaisille, heille, jotka pyörittivät yhteiskuntaa, joka ei pysähtynyt odottamaan sodan päättymistä. Kodit ja lapset oli hoidettava, peltotyöt tehtävä, hevoset kengitettävä ja tehtaita pyöritettävä. Suruunkaan ei voinut pysähtyä, vaan arkea oli jatkettava sydäntä raastavasta kaipauksesta huolimatta - oli kaipauksen kohteena sitten poika, veli, isä tai puoliso. 

Novelleissa kuvataan hienosti niin naisia persoonina, kuin heidän puolisoitaan ja maailmaakin. Tunteet ovat tarinoissa vahvasti läsnä. Ilo siitä kaikesta, mitä kotirintamalla voidaan tehdä, pelko siitä, kuinka läheisille sodassa käy. Kaatumisviestin mukanaan tuoman epätoivon määrää ei lukijana osaa oikein edes kuvitella. Nämä vahvat ja kovia kokeneet naiset ovat tässä kirjassa pääosan esittäjinä, kertojina, näkijöinä ja kokijoina. Nämä näkökulmat ovat mielestäni ehdottomasti kertomisen arvoisia. Se, että kirjoittajia oli monta, teki kokonaisuudesta kiinnostavan moniäänisen.