Kaisa Haatanen & Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset - Kaiken maailman kuninkaallisia

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2018
Lukijana: Satu Paavola
Äänikirjan kesto: 8 h 24 min

Maailma muuttuu valtavalla vauhdilla ympärillämme ja monesta asiasta on syytä olla huolissaan. Yksi asia ei kuitenkaan tunnu muuttuvan; kuninkaalliset perheet ja heidän eriskummallinen elämänsä. Monarkian muruset tuo koko maailman kuninkaalliset lukijan hämmästeltäväksi.

Omassa Euroopassamme on satojen vuosien takaisten mahtisukujen degeneroituneita tynkiä, joita yhteiskunnat elättävät antaakseen meille nykyaikaisia sirkushuveja. Me suomalaiset olemme etuoikeutetussa asemassa, sillä meillä ei ole omaa kuningashuonetta. Me saamme sen sijaan nauttia toisten verorahojen eläteistä. Me voimme huoletta pohtia Ruotsin Silvian hymyn leveyttä ja sen kestokykyä. Saamme spekuloida herra Chris O'Neillin halukkuudella osallistua hovin virallisiin rientoihin. Tanskan ja Norjan nykyiset monarkiat vaikuttavat näennäisen viattomilta, mutta näin ei tietenkään ole. Enkelihoitoa? Avioeroja? Ex-miniä vohki sukutiaran? Prinssipuoliso, joka pakenee mäyräkoiransa kuoleman jälkeen puoleksi vuodeksi Ranskaan? Sukuun naitujen julkisuushakuiset sukulaiset? Ne jotka eivät ole olleet vankilassa? 

Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi ovat uteliaita ja pääasiassa hyväntahtoisia monarkkitirkistelijöitä. Heidän outojen yksikohtien tietovarastonsa kuninkaallisista on valtava. Mm. näihin asioihin Monarkian murusten sivuilla paneudutaan: Kuka olisi sinun unelmiesi prinssi tai prinsessa? Mitä koulutusta pidät monarkille sopivimpana? Hyödyt ja haitat: Elisabet II eläkkeelle vai ei? Miten ihmeessä Kreikan prinsessa voi olla Lontoon bilekuningatar? Oliko Juan Carlos hyvä vai huono kuningas? Kuka olikaan kuningatar Muna? Kuinka erottaa Hollannin ja Belgian kuningashuoneet toisistaan? Mitä ihmettä Thaimaan kuningashuoneessa on tapahtunut? Mikä oli Grimaldien kirous? Onko se yhä päällä, kun ruhtinatar Charlene ei koskaan hymyile? Kaikkeen emme saa vastauksia, mutta spekulointi on vapaata. Monarkian muruset on täynnä faktaa ja välillä siinä myös hulluttellaan, ja aiheena on yksi maailman oudoimmista muinaisjääneistä: monarkia.

Oma arvioni: Nimiä, titteleitä ja vuosilukuja kirjassa tosiaan riitti. Minusta tuntuu, että kuunnellessa tämä piirre vain entisestään korostui, kun tekstiä elävöittävät kuvat puuttuivat tästä formaatista. Kirjassa on toki paljon yksityiskohtaista tietoa kuninkaallisista ympäri maailmaa, mutta itse odotin kirjan olevan hauskempi. Eipä minua sitä kuunnellessa juurikaan hymyilyttänyt saati naurattanut. Mutta, kyllä minä omat suosikkini ja inhokkini teoksesta löysin.

Jos monarkia lähellä ja kaukana kiinnostaa vähänkin, on tämä yhtenäisen kokonaisuuden muodostama tietokirja lukemisen arvoinen. Teos oli viime vuonna myös Finlandia- palkintoehdokkaana tietokirjallisuuden kategoriassa.