Ulla Kumpula, Jaakko Kaprio, Anniina Lavikainen & Irma Moilanen (toim.): Kiehtova kaksosuus - Monikkosisarusten elämää

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 291 s. 

Monikkous ihastuttaa, ihmetyttää ja joskus kauhistuttaakin. Monikkovauvojen vanhemmat saattavat onnittelujen sijaan kuulla voivottelua siitä, miten rankkaa arki varmasti tulee olemaan. Varsinkin toisiaan muistuttavat kaksoset niputetaan helposti yhteen ja heidän yksilöllisyytensä saatetaan sivuuttaa. Monikkosisaruus on kuitenkin ilmiö, jonka kaikki kaksoset, kolmoset ja neloset perheineen kokevat omalla tavallaan.

Kiehtova kaksosuus käsittelee kaksosten ja muiden monikkosisarusten elämää monipuolisesti ja moniäänisesti. Millaisia uskomuksia ja kulttuurisia kuvia kaksosuuteen liitetään? Millaista on odottaa, hoitaa ja kasvattaa kahta tai useampaa samanikäistä lasta? Miten elämänmittainen sisarussuhde vaikuttaa identiteetin kehitykseen, ja miten monikkosisarukset itse kokevat tämän suhteen? Mukana on myös lähipiirin – esimerkiksi puolison, isovanhemman ja lapsen – näkökulmia.

Tutkitun tiedon lisäksi teokseen sisältyy runsaasti haastatteluja ja omakohtaisia kertomuksia, joissa monikkosisarukset ja heidän läheisensä pääsevät ääneen.

Oma arvioni: Tämä tuore tietokirja valottaa monikkouden, etenkin kaksosuuden, saloja eri näkökulmista kiinnostavasti ja elämänmakuisesti. Tunnen muutamia kaksosia, mutta sen läheisempää kosketusta kyseiseen ilmiöön ei itselläni ole, mutta jostain syystä kaksosuudessa on ollut minusta aina jotakin kiehtovaa. 

Pidin erityisesti siitä, että kirjassa kokemuksistaan kertoivat ne, joille monikkous on ollut osa elämää. Tarinoissa toistui hieman yllättävästikin se, kuinka usein kaksoset esimerkiksi kouluissa ikään kuin niputettiin yksiköksi silloinkin, vaikka he olivat ei-identtisiä ja vieläpä eri sukupuolta. Heistä saatettiin puhua kaksosina jopa ilman nimiä. Aika haasteellista lapsen ja nuoren oman identiteetin kehittymisen kannalta. Riippumatta sisarusten määrästä ja paikasta sisarusparvessa jokainen kun ansaitsisi tulla nähdyksi ja kohdelluksi ainutkertaisena yksilönä omine vahvuuksineen ja kiinnostuksen kohteineen. Minusta juuri tämä onkin yksi kirjan keskeisimmistä sanomista. Kasvatustieteilijänä itseäni kiinnostaa muun muassa se, tulisiko kaksosten käydä koulua samalla vai eri luokalla. Tähänkään ei ole olemassa ainoaa oikeaa vastausta.  Asiaa tulee aina miettiä tapauskohtaisesti. Toisille samalla luokalla opiskelu sopii mainiosti, toisille on hyödyksi opiskella erillään kaksossisaruksestaan. 

Niin kirjassa esitellyt tutkimustulokset kuin kertomuksetkin osoittavat, että monikkous on arvokasta ja erityistä. Kaksosuuteen on aikojen kuluessa liitetty monenlaisia myyttejä, joita kirjassa esitellään ja osin luonnollisesti kumotaankin. Vaikka kaksosuudesta tiedetään jo aika paljon, tutkimattomia polkujakin riittää yhä. 

Jos kaksosuus kiehtoo, kannattaa tämä monipuolinen uutuuskirja ehdottomasti lukea. Se tarjoaa lukuvinkkejä kaikille niille, joita kiinnostaa kaksosuuden käsittely kaunokirjallisuudessa. Ja etenkin pienten kaksosten vanhemmat saavat kirjasta varmasti arvokasta vertaistukea. Kahden tai useamman samanikäisen vauvan tai taaperon kanssa voi selvitä hyvin, kunhan muistaa, ettei vanhemmilta odoteta täydellisyyttä eikä kaikesta tarvitse selvitä yksin. Kirja on mielestäni hyödyllistä luettavaa myös kaikille niille, jotka työnsä puolesta ovat tekemisissä kaksosten, kolmosten tai nelosten kanssa.