Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala – Ellen Thesleffin elämä ja taide

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 400 s.


”Kuulehan: painaudun sydämeni syvyyttä myöten hiekkaan kuullakseni maapallon sydämenlyönnit, ja niiden lyöntien rytmin mukaan tartun väreihin varmana ja vapaana, myös tietysti viivoihin. Mitä siitä tulee, en tiedä, joka tapauksessa jotakin ihmeellistä.”


Taiteilija Ellen Thesleff (1869–1954) oli yksi merkittävimmistä aikansa pohjoismaalaisista maalareista ja ensimmäisiä suomalaisia ekspressionisteja. Hän oli rohkea ja näkemyksellinen edelläkävijä aikana, jolloin moderni maailma oli tekemässä tuloaan.

Hanna-Reetta Schreckin laatima elämäkerta Minä maalaan kuin jumala kertoo Thesleffin kiehtovan tarinan. Thesleff oli innokas Euroopan-matkaaja, kosmopoliitti, joka oli kuin kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessäkin. Taiteessaan hän oli aina tinkimätön ja omapäinen, elämän edessä altis ja avoin.

Samalla kirja on johdatus Thesleffin moni-ilmeiseen taiteeseen. Mukana on runsas valikoima sekä hänen tärkeimpiä maalauksiaan että muita teoksia. Teokseen suomennetun kirjeaineiston myötä myös taiteilija itse pääsee historiallisella tavalla ääneen. Hanna-Reetta Schreck on ensimmäinen, joka on läpikotaisin perehtynyt Thesleffin laajaan kirjeenvaihtoon. 

Oma arvioni: Laaja, moni-ilmeinen ja kiinnostava elämäkerta rohkeasti omaa tietään kulkeneesta taiteilijasta, jolle maalaaminen oli kaikki kaikessa. Thesleffin elämänvaiheisiin ja teoksiin tutustumisen ohella kirjan sivuilla pääsi kurkistamaan hienosti niin Suomen kuin muunkin Euroopan historiaan ja etenkin taidemaailman virtauksiin.  Erityisen hienoa oli mielestäni se, että myös Ellen itse oli ikään kuin äänessä lukuisten kirjoittamiensa kirjeiden kautta. 

Jos olet kiinnostunut taidehistoriasta, on tämä Ellen Thesleffin elämäkerta ehdottomasti lukemisen arvoinen.