Liisa Kaski (toim.): Kalevala ja opas sen lukemiseen

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 368 s.


Keitä ovat Ilmarinen, Louhi ja Lemminkäinen? Miksi Aino hukuttautui, kuka ryösti Sammon ja ketä naarattiin Tuonelan virrasta? Kalevala on avain suomalaiseen kulttuuriin, mutta nykylukijalle kansalliseepos voi olla haasteellista luettavaa.

Tämä teos sisältää Elias Lönnrotin kansanrunoista kokoaman Kalevalan, joka julkaistiin vuonna 1849. Kirjassa on myös lukijan opas, joka sisältää kaaviot eepoksen henkilöistä ja tapahtumista, tietopaketin Kalevalan syntyvaiheista sekä sanaston ja hakemistot.

Oma arvioni: Olisipa tämä kirja ollut jo silloin, kun kansalliseepokseemme koulussa aikanaan tutustuin. Tämä Elias Lönnrotin (1802 - 1884) kokoama ja luoma taide-eepos kun ei ole kovin helppolukuinen teos. Eikä ihme, sillä lauletun käyttörunouden muokkaaminen kirjoitetuksi tekstiksi on vaatinut paljon työtä. Lukemista ei helpota myöskään Kalevalan hajanainen juoni, mutta tapahtumia ja etenkin epäonnisia kosijoita teoksessa kuitenkin riittää jopa enemmän kuin muistinkaan...

Kalevalan merkitys Suomen kielelle ja kulttuurille on kiistaton.  Harvoin tulee ajatelleeksi, että monet vanhat mutta edelleen käytössä olevat sananparret ovat peräisin Kalevalasta, kuten vaikkapa "ei vara venettä kaada" ja "vesi vanhin voitehista". Eepoksessa on myös lukuisia tämän päivän näkökulmastakin ajankohtaisia teemoja. Esimerkkinä voidaan mainita muun muassa naisen ja miehen välinen suhde, yksinhuoltajuus, syrjäytyminen ja päihteiden käyttö. Myös tunteet ilosta suruun ovat runoissa vahvasti ja vaikuttavasti läsnä - niin ja tietenkin luonto, sillä Kalevalassa kaikki todella elää. Se onkin seikka, joka saa lukijan miettimään myös ilmastonmuutosta ja sen seurauksia ekosysteemille. Itseäni Kalevalassa on aina erityisesti viehättänyt musiikin voimakas läsnäolo ja ihmisten usko sanojen maailmaa muuttavaan voimaan. 

Jos normaali Kalevala tuntuu liian työläältä lukea, siitä on muokattu selkokielinen versio, johon ajattelin myös tutustua jossain vaiheessa. Kalevalasta on tehty myös sarjakuva, joka saattaisi innostaa nuoria tutustumaan kansalliseepoksemme saloihin, ja pienemmille lukijoille on tietysti Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala, joka on ilmestynyt myös äänikirjana. Vaihtoehtoja siis löytyy, jos Kalevala kiinnostaa. 

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!