Maria Laakso: Taltuta klassikko!

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2019
Kuvittanut: Johanna Rojola
Sivumäärä: 216 s.

KLASSIKOILLE KYYTIÄ!

Q: Mikä on klassikko?
A: Jokin tärkeä ja ansioitunut kaunokirjallinen teos, jota luetaan vuosikymmenestä ja jopa vuosisadasta toiseen.

Uhkaako äidinkielen esitelmä? Oletko yrittänyt lukea klassikon, mutta homma kosahti heti alkuunsa? Haluatko tehdä vaikutuksen johonkin kuumaan kirjatoukkaan? Onneksi olkoon, käsissäsi on juuri oikea kirja, jota selvästi tarvitset enemmän kuin kipeästi.

Oma arvioni: Tämä on mainio kirja kaikille, jotka haluavat jostain syystä taltuttaa kotimaisen kirjallisuuden klassikkoteoksia helposti ja vieläpä hauskasti Taltuta klassikko! kun tulkkaa tuttuja merkkiteoksia ymmärrettävään muotoon tämän päivän nuorille. Myös minä, joka olen ohittanut ko. ikävaiheen jo ajat sitten ja olen lukenut sekä Sinuhe egyptiläisen että Tuntemattoman sotilaan - jopa muutamaan kertaan ja joka kerralla myös pitänyt niistä, hykertelin ja hörähtelin tätä taltutusopasta lukiessani tuon tuostakin. Tästä syystä en suosittele sen lukemista julkisella paikalla, ellet sitten halua hauskuuttaa tai ärsyttää kanssakulkijoitasi.

Tunnustan olevani ennen kaikkea uuden suomalaisen kirjallisuuden suurkuluttaja, joten en voi kehuskella sillä, että olisin lukenut kaikki kirjassa perusteellisemmin esitellyt kahdeksan klassikkoteosta. Ja saattaa hyvinkin olla, että L. Onervan Mirdja ja Aino Kallaksen Sudenmorsian jäävätkin minulta lukematta. Kaikkea kun ei voi eikä tarvitse lukea. Mutta tiedänpähän nyt niistäkin kirjoista pääasiat - ja se riittää ainakin toistaiseksi. 

Vaikka olenkin aina lukenut paljon ja huomattavasti enemmänkin kuin ne "pakolliset" opukset, olisin ilahtunut kovasti, jos tällainen kirja olisi ollut apuna jo silloin, kun aikanaan koulussa lueskelin Kalevalaa ja Seitsemää veljestä. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille klassikkoteosten taltuttajille ikään tai taltutussyyhyn katsomatta. Uskon, että tämän viihdyttävän ja informatiivisen tietokirjan luettuaan kuka tahansa uskaltaa ja haluaa tarttua helpommin niin tiiliskiviromaaneihin kuin kieleltään kimurantimpiin runoteoksiinkin. Kirjallisen maailmankuvan laajetessa lukuinto todennäköisesti vain kasvaa, ja siitäkös ainakin vanhemmat, äidinkielenopettajat ja kirjastonhoitajat ilahtuisivat!