Esa Väliverronen & Kai Ekholm (toim.): Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus

Kustantaja: Vastapaino
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 360 s.

Tieteen vapauden rajoitukset ovat yhä näkyvämpi ilmiö eri puolilla maailmaa. Kyse ei ole pelkästään diktatuurivaltioiden ongelmasta, vaan tutkimuksen poliittinen ja taloudellinen ohjailu on arkipäivää monissa maissa. Yhteiskunnallisen keskustelun ilmapiirin kärjistyminen ja poliittinen polarisaatio on tehnyt tutkimustiedon kyseenalaistamisesta muodikasta. Toimittajien tavoin myös tutkijat ovat joutuneet uhkailun ja vainon kohteeksi varsinkin sosiaalisessa mediassa, myös Suomessa. 

Tieteen vapaus ja tutkijan sananvapaus on monipuolinen tietopaketti tutkimuksen vapautta rajoittavista käytännöistä. Samalla se on ajankohtainen puheenvuoro vapaan tutkimuksen ja sananvapauden puolesta. 

Oma arvioni: Tässä uutuuskirjassa tarkastellaan muun muassa sitä, miksi tieteen vapautta tulee puolustaa, ja mikä on tutkijan sananvapauden yhteiskunnallinen merkitys. Kirjassa käsitellään kiinnostavasti myös tieteen vapauden rajoja antiikista tähän päivään. Ikävintä oli lukea hylätyistä väitöskirjoista ja siitä, millaiset tieteen ulkopuoliset tekijät ovat saattaneet olla hylkäysten taustalla. Kaikkein kiinnostavinta oli puolestaan lukea tutkijoiden ajatuksia siitä, mitä tutkijat saavat sanoa tulevaisuudessa. Edelleen tuntuu vahvasti siltä, että tässäkään kontekstissa sananvapaus ei kuulu tasavertaisesti kaikille, valitettavasti. Tutkijoiden vaimentamista tapahtuu Suomessakin, ja ikävä kyllä nykyään on helppoa kohdistaa sosiaalisen median kanavien kautta sanatonta väkivaltaa niihin, jotka halutaan hiljentää. 

Kirjan keskeinen sanoma tiivistyy mielestäni erinomaisesti seuraaviin sanoihin:

"Ei tiedettä ilman vapautta - eikä vapautta ilman demokratiaa"

Jos edellä mainitut teemat kiinnostavat, suosittelen lämpimästi Tieteen vapaus & ja tutkijan sananvapaus -kirjaa. Se antaa paljon ajattelemisen aihetta.