Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 486 s.

Aimo ja Köpi soutavat Kustavista Hailuotoon. Matkaa kertyy 700 kilometriä, koska suorinta reittiä ei ole. Matka kestää 20 vuorokautta. Soutamisen lisäksi Aimo ja Köpi syövät, leiriytyvät luodoilla ja rannoilla ja keskustelevat. He eivät juttele niitä näitä. He keskustelevat siitä, mikä on olennaista ja miten olennainen välittyy. Ihmisellisyydestä he keskustelevat: kirjallisuudesta, vähän muistakin taiteista ja jopa kulttuurista. Käyvät läpi suomalaisen kirjallisuuden Aleksis Kivestä Arto Salmiseen. Nämä soutajat, jos ketkä, ymmärtävät, että arvokkain taide on epäsuoraa kommunikaation äärilaitaa.

Nyljetyt ajatukset on jännittävä kertomus rohkeiden sankarien henkeäsalpaavasta retkestä, jossa ei tapahdu mitään. Pinta on tyyni, mutta sen alla kuohuu. Syvyyksien hirviöt eivät ikinä lepää. Kirja käy myös pätevästä ja koetellusta retkioppaasta soudettaessa Turun saaristosta Oulun edustoille.

Oma arvioni: Juha Hurme osaa eri lajityyppien yhdistämisen. Nyljetyt ajatukset on mainio vaellusromaani, joka ylistää mahtipontisesti humanistista sivistystä. Lukijalle avautuu laaja kuva ihmisestä ja Suomesta ja itse asiassa koko maapallon tilasta ja tulevaisuudesta. Näin puheliaiden miesten merimatka on kaikkea muuta kuin huvikseen soutelua. Aiheet käsittelevät kulttuuria laidasta laitaan, ja miehet etsivät taiteen olemusta ja tutkivat taiteen tavoitteita. Taiteen inhimillisyys onkin yksi Hurmeen teoksen keskeisimmistä teemoista. Kirjassa ei tarjota valmiita vastauksia, koska sellaisia ei edes ole, mutta teksti sai ainakin minut pohtimaan monenlaisia asioita. 

Jos kotimaisen kirjallisuuden historia kiinnostaa, tarjoaa Nyljetyt ajatukset siitä monipuolisen ja kiinnostavan tiivistyksen, ja voinee kirjaa pitää eräänlaisena retkioppaanakin saaristomatkasta innostuneille.