Maarit Leskelä-Kärki, Karoliina Sjö & Liisa Lalu (toim.): Päiväkirjojen jäljillä - Historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen

 

Kustantaja: Vastapaino
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 351 s.


Millaista tietoja satojen vuosien takaiset päiväkirjat voivat välittää menneisyydestä?

Päiväkirjat ovat vuosisatojen ajan olleet ihmisille almanakkoja, muistikirjoja, kalentereita, sairauskertomuksia, kasvattamisen välineitä, kirjoittamisen taidon ja uskonelämän harjoitteita, intiimejä uskottuja, historiallisten tapahtumien todistajia. Tutkijalle ne tarjoavat ainutlaatuisen kurkistusaukon inhimilliseen, elettyyn elämään. 

Kirjassa nousee esiin päiväkirjakirjoittamisen pitkä historia ja sen eri roolit, muodot ja konventiot niin yhteisöissä kuin yksittäisen ihmisen elämässä. Historiallinen päiväkirjatutkimus kytketään kansainväliseen elämänkerronnan tutkimuksen kenttään. Tarkastelu kohdistuu keskeisiin metodologisiin, käsitteellisiin ja eettisiin kysymyksiin.

Tämä kirja on tarkoitettu juuri sinulle, joka opiskelet, tutkit tai pohdit, mitä päiväkirjat voivat eletystä ja historiasta kertoa. Yhtä lailla se on tarkoitettu sinulle, joka itse kirjoitat päiväkirjaa, harkitset päiväkirjan aloittamista tai luet vanhoja päiväkirjojasi.

Kirjan kirjoittajat ovat historian-, kirjallisuuden- ja kulttuurintutkijoita, joiden hartaana toiveena on, että kukaan ei tuhoaisi päiväkirjaansa. 

Oma arvioni: Eipä tämän kiinnostavan ja monipuolisen kirjan takakansitekstiin ole juuri lisättävää. Tämän teoksen lukeminen oli kiehtova matka menneeseen. Nyt harmittaa vain todella kovasti, että tuhosin aikanaan hetken mielijohteesta kaikki lapsena ja nuorena kirjoittamani päiväkirjat. Kuinka kiinnostavaa niihin olisikaan tutustua nyt vuosikausia vanhempana ja monta kokemusta rikkaampana. Luulenpa kuitenkin, että osin myös tämän kirjan innoittamana, tulen vielä joskus kirjoittamaan päiväkirjaa. Sen aloittaminen voikin itse asiassa olla lähempänä kuin luulenkaan...