Kirja-arvio: Juha Hurmeen Suomi on ylistys suomalaiselle kulttuurille

Juha Hurmeen uutuusteos Suomi jatkaa siitä, mihin Finlandia-palkittu Niemi (2017) jäi. Eletään noin vuotta 13 800 000 000. Suomeksi nimetty alue on osana avaruutta sijaiten Linnunradan laidalla ja maailmankaikkeuden keskipisteessä. Romaanin näkökulmana on kosmos kaikessa laajuudessaan ja syvyydessään. Aiheiden kirjo on todella mittava, joten luvusta toiseen siirtyessään lukijan on mahdotonta tietää, mitä kaikkea milloinkin vastaan tulee. Näin ollen sivuja kääntelee uteliaan innokkuuden vallassa. Eikä tapahtumia, henkilöitä ja hauskoja anekdootteja tästä rönsyilevän runsaasta faktaa ja fiktiota nerokkaasti yhdistelevästä kirjasta todellakaan puutu. Suomi on teos, joka sivistää ja viihdyttää samanaikaisesti. Se on taitavan taidenikkarin kirjoittama hieno kunnianosoitus kaikille sanataitureille ja kielellemme, joka muuttuu ja kehittyy jatkuvasti.

Hurme haluaa teoksellaan osoittaa, että taiteella, tieteellä, kulttuurilla, sivistyksellä ja selviämisellä on luja yhteys, jota hän kuvaa seuraavassa osuvasti näin:

 

”Tiede osoittaa, että asiat ovat harvoin, jos koskaan, sitä miltä ne näyttävät. Taide opettaa suvaitsevaisuuden ja sietämisen vaikeita kansallistaitoja sekä kehittää empatiakykyä. Niin tiede- kuin taidejärjestelmät korostavat, että itselleen vieraiden mielipiteiden kuunteleminen on välttämätöntä. Se on ainoa tie sivistykseen. Jos tämä reitti umpeutuu, kulttuuri alkaa potea ummetusta ja voida pahoin. Silloin ihmiskunnan mahdollisuudet selviytyä pienenevät kuin kuusankojen populaatio Parikkalassa.”


Juha Hurme (s. 1959) liikkuu sujuvasti Lönnrotin jalanjäljissä tietoja keräillen ja tarinoita kokoon kursien. Suomi jatkaakin mielestäni mainiosti Hurmeen ansiokasta kulttuurihistoriallista kerrontaa, mutta sen rinnalla on nyt myös aiempaa vahvempi ekologinen ote. Evoluutiobiologin taustan omaava kirjailija on huolissaan muun muassa hyönteislajien katoamisesta ja aarniometsiemme tulevaisuudesta – ja aivan syystä. 


”Suomalaisten maailma syntyi sotkan munasta. Se voi hyvin päättyä sotkan munattomuuteen.”


Jos siis haluat tietää, kuinka Suomi syntyi, ja miten kansalliseepoksemme Kalevala – tuo suomalaisen kulttuurin kehutuin ja haukutuin teos – on vaikuttanut kieleemme, kirjallisuuteemme ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin, lue Juha Hurmeen hämmentävä, hämmästyttävä ja välillä suorastaan hengästyttävä Suomi.  Se on upea, puheenomaisesti polveileva teos Suomesta, suomesta ja suomalaisuudesta, jossa kirjailijan oma ääni kuuluu selkeästi ja lempeästi. Suosittelen lukemaan, vaikka vaarana onkin, että tämän tuoreen romaanin syövereihin uppoutuessa omat tutut ajatukset nytkähtävät uuteen asentoon. Se riski kannattaa kuitenkin ehdottomasti ottaa. Kyseisen kirjan parissa on hyvä viettää pidempikin tovi ja ”funtsata menneitä ja nykyisiä.”


Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 480 s.