Max Manner: Kadotettujen kahvila

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2020
Äänikirjan kesto: 14 h 18 min
Lukija: Seela Sella

Kadotettujen kahvila on Max Mannerin koskettava ja rehellinen romaani selviytymisestä ja yksittäisen ihmisen kohtalosta ihmiskunnan julmuuksien keskellä.

Suvun pitämä kahvila on Schultzin perheen silmäterä 1930-luvun Wienissä. Perheen tytär Kathi työskentelee kahvilassa koulunkäyntinsä ohessa ja unelmoi samalla ihanasta tulevaisuudesta ajatuksensa vallanneen pojan kanssa. Arki rikkoutuu kuitenkin peruuttamattomasti, kun natsit valtaan päästyään aloittavat juutalaisvainot.

Perheen isä siepataan ja Kathi päätyy laittoman pidätyksen jälkeen töihin keskitysleirin komendantin taloon. Lohduton kohtalo keskitysleirin vankina näyttää väistämättömältä, kunnes toivo pelastuksesta saapuu väärennetyn henkilöllisyystodistuksen muodossa.

Oma arvioni: Aloitin tämän historiallisen romaanin lukemisen aikoinaan e-kirjan muodossa peräti kahteen kertaan, mutta tekniset ongelmat tekivät lukemisesta mahdotonta. Jätin kirjan kesken, mutta ajattelin palata sen pariin joskus myöhemmin, sillä niin vahvasti tarina otti otteeseensa ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Sitten huomasin, että Kadotettujen kahvila julkaistaisiin myös äänikirjana. Kun selvisi, että lukijana on Seela Sella, oli selvää, että halusin hankkia kirjan omakseni. Vaikka en olekaan erityisen suuri äänikirjojen ystävä, Seela Sella on yksi suosikeistani niin näyttelijänä kuin lukijanakin.

Kun yhdistetään vaikuttava kerronta, koskettavat tapahtumat ja loistavasti eläytyvä lukija, ei lopputulosta voi olla hehkuttamatta. Tämä kuuntelukokemus ei kyllä ihan heti mielestäni unohdu. Kadotettujen kahvila onkin ilman muuta yksi parhaimmista, ellei peräti paras, kuuntelemistani kirjoista. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille historiasta kiinnostuneille ja suurten selviytymistarinoiden ystäville. 

Viihdyin tarinan parissa erinomaisesti, vaikka aihe rankka ja monenlaisia tunteita pintaan nostava olikin. Jotta en latista lukuelämystä, en kerro juonesta kuitenkaan postauksen alussa olevaa esittelytekstiä enempää. Tätä kirjaa kuunnellessani mietin usein, kuinka vähäisiä nämä nyt Suomeen kaavaillut liikkumisrajoitukset ovatkaan siihen verrattuna, mitä lukuisat ihmiset ovat aiemmin muun muassa sodan keskellä ja keskitysleirien kopeissa joutuneet kokemaan. Rajoituksista huolimatta olemme edelleen varsin vapaita. Kun katsoo hieman kauemmas, asiat asettuvat yleensä oikeisiin mittasuhteisiin ikään kuin itsestään.