Tiedenaiset: To do: terveys

 

Kustantaja: Tuuma-kustannus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 

Kuvitellaanpa hetki kaksi omasta hyvinvoinnistaan huolehtivaa ihmistä. He liikkuvat ja elävät tismalleen samalla tavalla: aamu käyntiin parsakaalismoothiella, salille kuntoa kohottamaan, säännöllinen meditointi iltaisin ja kerran viikossa herkkuilta.

Toinen heistä tekee asiat siksi, että siitä tulee itselle hyvä fiilis. Toinen tekee asiat jääräpäisesti ja ohjeiden mukaan, koska pitää elää terveellisesti. Voivatko he yhtä hyvin?

Terveydestä ja hyvinvoinnista on tullut yksi kohta loputtomalle to do -listalle. Lenkki hoidettu — rasti kalenteriin!

Samaan aikaan ohjeita parempaan hyvinvointiin tulee ovista ja ikkunoista. Toisinaan ne ovat iloisesti ristiriidassa. Mistä oikein löydämme sen tiedon, joka auttaa meitä voimaan hyvin? Mitä asioita pitäisi oppia kyseenalaistamaan, jotta emme tekisi huonoja valintoja?

Tämä kirja ohjaa lukijansa tielle, jossa terveys ei ole suorittamista. Kirjassa ei ladata liukuhihnalta sääntöjä, joiden avulla hyvinvointi syntyy, vaan kannustetaan uteliaaseen oppimiseen. Kun oppii tuntemaan itsensä ja löytämään luotettavaa tietoa oman hyvinvoinnin tueksi, voi tehdä aitoja valintoja kohti parempaa vointia. Kirja on ensimmäinen askel kohti ymmärrystä omasta hyvinvoinnista.

Oma arvioni: Nuoret eri tieteenaloja edustavat naiset eli Tiedenaiset murtavat someviestinnässään asiantuntijuudellaan tieteelliseen tieteen nojautuen väärään tietoon perustuvia terveysmyyttejä. Kirjassaan he kannustavat tutkimaan asioiden taustoja ja ottamaan niistä selvää. Jos jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta, ei se todennäköisesti sitä olekaan. He rohkaisevat ihmisiä luottamaan tieteellisen tiedon voimaan, vaatiihan se tuekseen aina vankkoja perusteluja ja on luonteeltaan myös itseään korjaavaa. Laihuus ei ole oikotie onneen, eikä terveys vain  sairauksien puuttumista. On hyvä muistaa sekin, että hyvinvointi on varsin moniulotteinen asia ja sen kokeminen hyvin yksilöllistä. Voidakseen hyvin joku meistä kaipaa erityisesti fyysistä rasitusta ja toinen puolestaan etenkin henkisiä haasteita. 

Kirjan laaja lähdeluettelo johdattaa lukijan luotettavan tiedon ääreen, jos jokin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä teema erityisesti kiinnostaa. 

P.S. Tämä on nykyisen blogiosoitteen 2 200. postaus. Ja lisää on tulossa, sillä lukeminen (ja bloggaaminen) on yksi tärkeimmistä hyvinvointiani lisäävistä asioista.