Rachel Cusk: Ääriviivat

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2018
Englanninkielinen alkuteos: Outline (2014)
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Sivumäärä: 207 s.

Englantilainen kirjailija Faye matkustaa Ateenaan opettamaan luovaa kirjoittamista kesäkurssille. Lennolla hän tutustuu vierustoveriinsa, eronneeseen kreikkalaismieheen. He puhuvat koko lentomatkan ajan, ja parin päivän kuluttua Faye tapaa miehen uudelleen, kun lähtee mukaan tämän veneelle. Faye tapaa Ateenassa myös vanhoja tuttujaan, muita kurssin opettajia ja oppilaita, ja kuuntelee ihmisten tarinoita kertojiensa avioliitoista, perheistä, työstä, heidän peloistaan, yksinäisyydestä, irrallisuudesta, arjesta, sattumuksista, jotka ovat dramaattisia tai vain banaaleja.

Miltei kokonaan omasta tarinastaan häivytetty Faye kertoo keskusteluista niitä juuri kommentoimatta. Hänestä saamme tietää vähän ja vain sivulauseiden kautta. Hän on tapaamiensa ihmisten tarinoiden kaikukoppa, kertoja, joka hahmottelee ääriviivat, mutta kieltäytyy rakentamasta syy-seuraussuhteita irrallisten kertomuskatkelmien välille.

Oma arvioni: Ääriviivat on ensimmäinen osa trilogiasta, jossa Rachel Cusk pyrkii irrottautumaan romaaniperinteelle tyypillisistä tavoista tuoda kertoja esille. Ratkaisu on omintakeisuudessaan kiehtova. Kerronta on terävyydestään huolimatta varsin eleetöntä. Vaikka kirjassa ei näennäisesti kovin paljon tapahdukaan, lukija hämmästyy ja yllättyy kerta toisensa jälkeen. Kohtaamisia hienosti kuvaava ja eri ihmisten motiiveja  perusteellisesti ruotiva teos piti minua tiukasti otteessaan. Jos siis etsit kirjaa, joka vangitsee lukijansa hahmottelemalla elämän ääriviivoja, lue tämä kirja. Tulen varsin todennäköisesti kirjoittamaan myös kyseisen romaanisarjan muista osista, joten kannattaa ottaa lukupäiväkirjani seurantaan, jos aihe kiinnostaa.