Niillas Holmberg: Halla Helle

 

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 455 s. 

Miten ihmien silmät voivatkin tenhota kuin ne olisivat nähneet vuosisatojen kääntyilevän, kuin haavanlehdet etelätuulessa.

Papin poika Samu jättää etelelän taakseen ja muuttaa Saamenmaalle.Merkillisen vahva voima vetää häntä Utsjoelle: Suomen puhutuin saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle. 

Elle hylkää taiteen teon ja erakoituu tunturiin viettämään esi-isiensä mukaista elämää. Hän lähettää Samulle runomuotoon kirjoitettuja unia. Freud ja Jung apunaan Samu alkaa tulkita unia auttaakseen Elleä. Välittyykö tulkinnoista vain hänen oma halunsa saada Elle lähelleen, ja mitä toisen kulttuurista on omaksuttava ymmärtääkseen sen symboleja?

Yhteiskunnallinen Halla Helle on palkitun runoilijan ensimmäinen romaani. Se kuvaa viisaasiti  niin yksilön kuin yhteisön ristirritoja. 

Oma arvioni: Halla Helle on todella moniaineksinen ja kielelliseltä ilmaisultaan rikas romaani, joka avaa lukijalle nykysaamelaisuutta kiinnostavasti ei-saamelaisen päähenkilönsä kautta. Mielestäni tämä kertojaratkaisu toimii erinomaisesti mahdollistaen hyvin kulttuurierojen käsittelemisen. Erilaisten näkemysten ymmärtämiseksi tällainen näkökulmanvaihdos tekisi välillä varmasti hyvää itse kullekin.

Pohjoissaamelainen Holmberg käsittelee tässä vahvassa ja vaikuttavassa esikoisromaanissaan lukuisia saamelaisuuteen liittyviä kysymyksiä etnostressistä ylisukupolvisiin traumoihin. Teoksessa valotetaan erinomaisesti myös syitä siihen, miksi saamelaiset ovat huolissaan  maistaan ja perinteidensä säilymisestä. Kirjaa voikin kutsua syväsukellukseksi saamelaisuuteen. Kuvaa Saamenmaasta ja sen alkuperäisväestöstä rakennetaan niin mytologiasta, tietoisesta maayhteydestä kuin ihmisyyden universaalista symboliikastakin. 

Jos etsit romaania, joka antaa ajateltavaa, lue Halla Helle.