Ulla Järvi (toim.): Tautinen media

Duodecim, 2014


Tautinen media on ensimmäinen suomalainen kokonaisesitys terveysjournalismista. Sen ovat kirjoittaneet suomalaiset viestinnän tutkijat ja tekijät.

Terveysjournalismi mielletään usein vain terveysvalistukseksi. Lääkäreille ja terveydenhuollon viranomaisille on perinteisesti annettu asiantuntijoina oikeus määrittää, mitä on hyvä terveys ja millaista on hyvä terveysvalistus. Terveysvalistuksen ja median suhde ei ole vailla ristiriitoja. Median pyrkimys tuottaa koskettavia tarinoita on johtanut siihen, että faktojen rinnalle uutisjournalismiinkin ovat tulleet tunteet ja yksittäiset kokemukset.  Terveydenhuollon hallintoa ja terveyspolitiikkaa käsittelevät uutiset ovat myös terveysjournalismin lajeja. Terveyden sijaan mediassa puhutaan yhä enemmän taudeista ja rahasta. 

FT Ulla Järven toimittamassa kirjassa analysoidaan lisäksi sosiaalista mediaa ja pohditaan, miten asiantuntijat voisivat tulla sinne mukaan. Median viestien analysoiminen on välttämätöntä, jotta ymmärrämme, miten media meitä puhuttelee. Se on myös osa terveyslukutaitoa. Kirjan tavoitteena on syventää mediavälitteistä terveysviestintää ja tarjota sen yleisölle uusia näkökulmia median seuraamiseen ja journalismin tulkintaan. Kirja sopii terveysviestinnän ammattilaisille, viestinnästä kiinnostuneille terveydenhuollon asiantuntijoille, koulujen terveystiedon opettajille ja terveydestä kiinnostuneelle suurelle yleisölle.

Oma arvioni: Kiinnostavia ja tuoreita näkökulmia terveysjournalismista tarjoava yleistajuinen teos, jossa osansa saa myös sosiaalisen median rooli terveystiedon tarjoajana. Kirja haastaa lukijansa miettimään myös omaa terveyslukutaitoaan.