Elisa Aaltola & Sami Keto: Empatia – Myötäelämisen tiede

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 330 s.




Tiesitkö, että rotat kokevat empatiaa lajitovereitaan kohtaan ja ovat valmiita jopa tekemään uhrauksia näiden pelastamiseksi pinteestä? Entä tiesitkö, että empatiavajeesta kärsivät ihmisryhmät, kuten psykopaatit, ovat kykenemättömiä ymmärtämään, mitä ”moraali” tarkoittaa?

Empatia – Myötäelämisen tiede popularisoi empatiatutkimusta ja kartoittaa empatian syntyä, luonnetta, mahdollisuuksia sekä riskejä. Hyödyntäen muun muassa evoluutiobiologista, psykologista ja filosofista tutkimusta kirja ruotii empatian asemaa nykyihmisen maailmassa. Miten empatia liittyy moraalisiin, kulttuurisiin ja poliittisiin kysymyksiin? Miten se vaikuttaa kykyymme jakaa tämä planeetta muiden olentojen kanssa? Tulisiko yhteiskuntaa rakentaa empatiamyönteisempään suuntaan?

Oma arvioni: Tämä tuore ja monipuolinen tietokirja tuo esille empatian monimuotoisuuden kiinnostavasti ja ajatuksia avartavasti. Se tarjoaa vastauksia moniin kysymyksiin ja saa lukijan miettimään myös omaa toimintaansa. Kirja antaa eväitä myös erilaisuuden kohtaamiseen, josta Aaltola kirjoittaa kuvaavasti näin:

”Vaikka erilaisuus tulee tunnistaa, sitä ei saa pitää erottavana kuiluna. Erilaisuus ei ole absoluuttista, ja meillä on aina kanavia löytää yhteisiä pintoja, joiden kautta lähestyä toisen mieltä. Ihminen ei suunnista ilmojen poikki kaikuluotaiminen avulla, mutta häntä ja lepakkoa yhdistävät kyky tuntea kipua, omata tunteita, toimia päämäärähakuisesti, käsitteellistää elinympäristöä, ja niin edelleen. Vastaavalla tavalla erilaisen taustan omaavat ihmiset voivat löytää ilmeisiä yhtymäkohtia, joiden kautta kokea empatiaa, aina jaetuista tunteista ja tarpeista lähtien. Tällöin erilaisuus ei ole este muiden ymmärtämiselle, vaan logiikka kulkee aivan toisin päin: muita ymmärtämällä, kokemalla empatiaa, alamme todella hahmottaa myös näiden eroavaisuuksia suhteessa itseemme ja tulla kyvykkäiksi kohtaamaan ne moraalin valossa. Erilaisuus ei ole ymmärryksen tuolla puolen ja siten jotakin huolestuttavaa ja eriskummallista, vaan syntyy osana ymmärrystämme.”

Kirja on mielestäni lukemisen arvoinen ihan jokaiselle, sillä myötäelämiselle on maailmassa sekä tarvetta että tilaa.