Juhana Torkki: Seneca - Elämän lyhyydestä

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018
Latinankieliset alkuteokset: De brevitate vitae, De otio ja De providentia
Sivumäärä: 68 s. 

Ajankohtaista puhetta suoraan nykyajan ihmisen sieluun. 


Roomalaisen Senecan (noin 4 eKr.- 65 jKr.) elämäntaidolliset tekstit puhuttelevat nykyihmistä kahden vuosituhannen takaa. Seneca pohtii ajankohtaisia aiheita: Miten käyttää aika järkevästi? Miksi kiire on vahingollista? Miksi nautinnon tavoittelu ei johda onneen? Miksi hyville ihmisille sattuu pahoja asioita, ja mikä on paras tapa suhtautua epäonneen? Juhana Torkin suomennoksina ilmestyvät kolme kirjoitusta piirtävät eloisan kuvan antiikin Rooman elämästä, mutta ovat samalla hämmästyttävän ajattomia opetuksia kenelle tahansa meistä.

Kirjan aloittaa Senecan appiukolleen kirjoittama teksti Elämän lyhyydestä, joka pohtii, miten käyttää viisaasti lyhyt ihmiselämä. Saman ajankäytön teemaa hän jatkaa tekstissään Joutilaisuudesta. Viimeinen osa, Johdatuksesta, pureutuu kärsimyksen merkitykseen ihmisen elämässä.

Oma arvioni: Hämmästyttävän ajankohtainen "elämäntaito-opas" oikeastaan kenelle tahansa meistä. Seneca opettaa meille viisaasti, että kiire on pahasta ja arvokkainta on tämä hetki. 

"Suurin elämisen este on odotus, joka riippuu kiinni huomisessa ja hukkaa tämän päivän. Sitä mikä on kohtalon kädessä, suunnittelet, sen mikä omissa käsissäsi, päästät menemään. Mitä siis ennakoit? Mihin varaudut? Kaikki mikä on vasta tulossa, on epävarmaa. Elä tässä hetkessä!"
Seneca kehottaa hidastamaan, keskittymään ja viisastumaan. Hän puhuu siis elämän pelkistämisen mielekkyyden puolesta ja onkin siten lähellä myös tämän päivän downshiftaajien ajatusmaailmaa. Kuinka osuvaa onkaan Senecan ajatus liiallisen menestyksen vaarallisuudesta. Seneca kun uskoi sen sekoittavan aivot ja sumentavan vakavasti käsityksen oikeasta ja väärästä. Suosittelen lämpimästi.